Harmonie

De harmonie van Boekel is een fanatieke jonge groep muzikanten die de Boekelse gemeenschap en omgeving voorziet van muzikale klanken. De harmonie laat de muziek klinken op verschillende jaarlijks terugkerende concerten, bijvoorbeeld het nieuwjaarsconcert, het jubilarissenconcert en het zomerconcert. De harmonie is niet weg te denken in Boekel. Naast concerten is de harmonie uiteraard aanwezig tijdens Koningsdag, de intocht van Sinterklaas of Dodenherdenking, om dit muzikaal op te luisteren.

Sinds 2005 laat harmonie EMM van zich horen met promsconcerten, the Sense of Harmony, waarbij harmonieorkest en slagwerkgroep populaire en klassieke nummers brengen, samen met plaatselijk zang- en danstalent. Hiermee wil de vereniging een eigentijds gezicht laten zien en de jeugd aanspreken.

Onze muzikanten:

 • Bas: Hendrik van Schijndel, en Winfred Bruinen.
 • Trombone: Hans Somers, Karel Bijvelds, Harrie Beekmans en René van Schijndel
 • Bariton: Ton van der Burgt, Kees van Gerwen en Wout Verstraten
 • Hoorn: Carla Nijhuis, Dennis van Zoerlandt en Laura Tielemans
 • Trompet: Andre Tielemans, Niek van Huizen, Jeroen van den Broek, Theo Rooijakkers, Wendy van Moorsel en Femke Smeets
 • Fagot: Caroline Tielemans
 • Baritonsax: Geert Donkers en Mia Verstraten
 • Tenorsax: Jos Verbeek en Susan van den Elzen
 • Altsax: Wilbert Donkers en Anouk van den Elzen
 • Hobo: Chantal Koppens
 • Dwarsfluit: Chiara Somers, Marloes Rovers, Ilse Verbrugge, Anne-Mieke de Veer, Floor van Boxtel, Esther Peters, Sara Verhoeven, Ilja Delisse, Karin Meulepas, Erie Klokgieters en Gijs van der Zanden
 • Klarinet: Lise de Beer, Evi van de Vondervoort, Hans van der Burgt, Fenne de Beer, Mara de Beer, Adrienne van Wietingen, Susan Hoevenaars, Jolanda de Beer, Lonne de Louw, Iris van Oosterwijk en Noa Daamen
 • Basklarinet: Mieke de Rijck
 • Slagwerk: Giel Verstraten, Willie Verstraten, Vincent van den Elzen en Neeltje van den Elzen

Muzikale leiding

Bart van Zutven werd in 1976 in Beek en Donk geboren. Al op vroege leeftijd wilde Bart in de voetsporen treden van zijn vader, die eveneens dirigent was. Daarom ging hij Directie studeren bij Jan Cober en Hardy Mertens aan het conservatorium van Tilburg. Met klinkende cijfers behaalde Bart daar zijn diploma, met als hoogtepunt zijn praktisch examen in de concertzaal van het conservatorium. Onder zijn leiding speelde ‘zijn’ harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk onder meer de vierde symfonie van Alfred Reed en de Finale van de tweede symfonie van Charles Ives. Dat laatste werk was een bewerking van Bart zelf. Aan het conservatorium behaalde hij naast zijn directiepapieren het diploma Docerend Musicus op de bastuba, waarvoor hij in de leer was bij Piet Joris.

Na een eerste aanstelling bij Harmonie Ons Genoegen uit Sint Hubert, waar hij in korte tijd veel vooruitgang wist te boeken, werd hij in Oploo dirigent van de plaatselijke fanfare. Met harmonie De Eendragt uit Nieuwkuijk wist hij in 2002 te promoveren naar de afdeling uitmuntendheid en met Harmonie Concordia uit Reusel behaalde hij een mooi resultaat op het bondsconcours te Valkenswaard met o.a. Mannin Veen van Hayd Wood. Verder is Bart enkele jaren assistent dirigent geweest bij de Kon. Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk en bij de Douane Harmonie Nederland.

Op dit moment is hij ook dirigent van harmonie Fortissimo uit Venlo, politiekapel Gelderland zuid en harmonie Meer Vreugd uit Gassel. Naast deze vaste betrekkingen dirigeert Bart ook al vele jaren het Vierdaagse Orkest en sinds 2007 het Regio-orkest Oost-Brabant. Naast het dirigeren speelt Bart bastuba bij de Nederlandse douane, waar hij ook klankregisseur is.

Bart’s dirigeerstijl is te kenmerken als intensief en energiek. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, niet alleen op de muzikanten, maar gegarandeerd ook op het publiek. Volgens Bart moet je als dirigent van een amateur-orkest een soort entertainer zijn; alle muzikanten zitten er voor hun plezier, en daarom moet je hun spelvreugde koesteren. Aan Bart de vraag hoe het zit met zijn ambities. “Muziek is mijn lust en mijn leven”. Ik kan mij dan ook geen ander leven voorstellen dan dat van beroepsmusicus.”