Geschiedenis Slagwerkgroep

’n Stukje geschiedenis uit de beginjaren van Drumband EMM

In 1952 liepen 4 slagwerkers voorop bij fanfare E.M.M. te weten: Martien vd Aa, Harry Verhoeven, Toon van Berlo en Wim Kandelaars. Bij de eerste steenlegging van Nia Domo op 20 juni 1958 waren ook deze eerste drummers van EMM aanwezig. In de beginjaren repeteerde de drumband in het kolenhok van de Boerenbond. Daar werd geoefend tussen de briketten en de eierkolen. ’s Winters werd deze ruimte verwarmd met het meegebrachte afvalhout en de aanwezige voorraad steenkool. We oefenden op zelfgemaakte ronde plankjes, die met een riempje aan het bovenbeen werden vastgemaakt.
Het oude patronaatsgebouw St. Lucia was de repetitieruimte van de Fanfare en daar vulden de eerste drummers al het slagwerk in. In de pauze stonden we vaak voor het winkelraam van Rutten Electro naar de TV te kijken. De eerste oefeningen waren de slagen 2x rechts – 2x links of beter bekend als pa–pa–ma–ma! Toon van Berlo was onze eerste instructeur en hij leerde ons het drummen met de voor hem bekende militaire tekens. Van het lezen van de ritmische notatie van nu, was toen nog geen sprake. Aan de hand van deze  tekens hebben we de eerste Modelmars geleerd. Als grote verrassing werden er nieuwe dieptrommen geschonken en op zondag 30 november 1958, bij de intocht van Sinterklaas, liepen we daar als Drumband voor het eerst op straat. De drummers sloegen de eerste drie regels van de Modelmars want meer kenden we toen nog niet.
De allereerste opstelling van de Drumband was:

  • Martien van Bakel
  • Wim van Berlo
  • Geert van de Boogaard
  • Pieter v.d. Aa
  • Peter vd Burgt
  • Arnold van Sleeuwen
  • Jan Donkers
  • Harrie Donkers
  • Harry Verhoeven
  • Wim Kandelaars
  • Toon van Berlo
  • Martien v.d. Aa

In de zomer van 1959 ging Drumband EMM op concours in de Mortel. De drummers behaalden daar in de laagste afdeling met de Buitenmodel – en de Schotse mars de eerste prijs. Thuis in Boekel werd de Drumband bij het Kruisbeeld door de Fanfare afgehaald. Tijdens deze feestelijke intocht, het was gaan regenen, werden spontaan enkele natuurlijke tromvellen kapotgeslagen. Dit euvel kon de feestvreugde bij de drummers niet deren, terwijl zij door de straten van Boekel marcheerden.

Concours De Mortel op 14 juli 1959
De eerste kleding, een zwarte broek, een wit overhemd en een zwarte stropdas werd door Harry Reijbroek aan de Drumband geschonken.
Dirigent Theo Cranen van Fanfare EMM heeft in 1963 Frans Sterken uit Gemert gevraagd of hij in Boekel instructeur van de Drumband wilde worden. Frans drumde zelf altijd enthousiast mee en heeft dit verschillende jaren achtereen gedaan.

Nieuwe kleding voor de Drumband!
In de zomer van ditzelfde jaar heeft de drumband haar eerste lustrum gevierd met een soort taptoe op het voetbalterrein van Boekel Sport, op de plaats waar nu BS de Octopus staat. Volgens een van de drummers, die deze taptoe heeft meegemaakt, ging het die dag helemaal verkeerd!
In 1964 ging Fanfare en Drumband EMM naar Wankum in Duitsland in regio Venlo, waarmee de Gemeente Boekel toen een vriendschapsband onderhield. Samen met de Fanfare voerde de Drumband voor het eerst de Manoevremars uit.
In de eerste 10 jaren kende de Drumband vele wisselingen in het ledenbestand. Zo stond er in de jaren ’68/’69 een drumband met een complete andere samenstelling en bestond alleen uit dames. Geert v.d. Boogaard was de tamboermaïtre en tevens de instructeur van deze damesdrumband.

Gloriejaren
Vanaf 1969 bouwde Jan van den Eijnden uit Gemert met zijn jongens een hechte club, een Drumband, die in de jaren ’70 goede resultaten zou behalen. De heer Mikkers, directeur van de Boekos, zag het helemaal zitten met deze club, wat in 1973 resulteerde in een vorstelijke gift voor nieuwe uniformen en waarbij ook de fa. Rijbroek passende schoenen beschikbaar stelde. Het eerste succes kwam in 1977, toen de Drumband in Empel met een eerste prijs promoveerde naar de Tweede Divisie. Als extraatje werd de Drumband op 11 december in Postel met lof van de jury Brabants Kampioen in de derde Divisie.
In 1978 ging het verder in stijgende lijn en werd de Drumband in Sambeek de nummer een van de Tweede Divisie met promotie naar de eerste Afdeling. In het najaar werden we in Goirle voor de tweede keer Brabants Kampioen, maar nu in de Tweede Divisie.
De successen gingen maar door, want in 1979 op het Bondconcours in Lierop, behaalden we weer een eerste prijs met lof van de jury met promotie naar de hoogste divisie.
De hoogste sport voor onze Drumband was bereikt.
De twee volgende jaren eindigden we bij het Nederlands Kampioenschap in de eerste Afdeling op de tweede plaats, wat niet te min een grandioos resultaat was. We behaalden op de Bondsconcoursen in Erp, Milheeze, Overloon en Boekend steeds  de eerste prijs in de hoogste Divisie.
Na 1985 ging het even wat minder met de Drumband en begon Guus van den Biggelaar als nieuwe instructeur weer te bouwen aan een mooie Slagwerkgroep. Met hem behaalden we weer successen op de bondconcoursen en twee keer brachten we de RABO Cup naar Boekel.
In 1997 kwam onze huidige instructeur Antoon Gruijters bij EMM in beeld en kwamen er moderne concertstukken op ons repertoire. Onder zijn bezielende leiding is de jeugdslagwerkgroep BOHA ontstaan.
Op het laatste concours in Etten-Leur waren wij daar met een hele jonge groep en behaalden daar een tweede prijs met als commentaar van de vakjury: “in deze groep zit veel talent; ga zo door!” Bij de omvorming van Fanfare naar Harmonie is ook de Drumband van naam veranderd n.l. ‘Slagwerkgroep.’ Nu komen we nog zelden als Drumband naar buiten, maar richten ons meer op de grote concerten, waarbij elke slagwerker een andere partij heeft.
In al die jaren hebben we vele repetitieruimtes gekend: van kippenschuur naar Blokhut, van Boekos kantine naar eigen lokaal in de Prof. v.d. Veldenstraat. Nu zitten we al weer jaren in onze eigen ruimte :The Basement.
Met dank aan onze ‘gouden’ instructeurs: J. v.d. Einden, Guus v.d. Biggelaar en Antoon Gruijters.